Rietmat dakbedekking voor afdak of overkapping

Gebruik rietmatten als dakbedekking van uw afdak, pergola, overkapping of veranda (niet waterdicht!) en creëer zo een sfeervol schaduwplekje voor de zomer! Ook kunt u met rietmatten een gezellig overdekt zitje in de tuin maken (bijvoorbeeld met een hangmat eronder!), als zonnedoek boven de zandbak en/of het zwembad hangen - zodat de kinderen veilig in de schaduw spelen - of een verzorgde stalling voor containers, fietsen of tuingereedschap creëren. Of timmer een klein speelhutje met daarop een echt rieten dakje, waarin je ook al het speelgoed in kan opbergen!

Plafond van rietmatten
Rieten afdak
Tuinkamer plafond
Rietmatten zonnescherm

Rietmat afdak maken

Een afdakje of luifel maken van rietmatten is weinig werk. Het meeste werk zit hem in het maken van een frame waarop de rietmat kan liggen. Als u vanaf een muur of schutting werkt, kunt u een hangend afdakje (luifel) maken. Een vrijstaand zitje of hutje maak je met stevig verankerde palen in de grond en een dak erboven. Laat uw creativiteit de vrije loop! Wilt u een waterdicht dak en aan de onderkant tegen riet aankijken? Dan is het advies om eerst de rietmatten te bevestigen op het frame en daaroverheen de waterdichte dakbedekking. Hiervoor kunt u heel goed gebruik maken van zwarte bitumen golfplaten. Deze zijn goedkoop en combineren mooi met het riet.

Verschillende rietmatten

Voor het maken van een afdak heeft u een bepaalde afmeting rietmat nodig. Of misschien wilt u wel meerdere rietmatten over elkaar leggen voor een robuust effect.

Voor een afdakje van riet kunt u het beste gepelde rietmatten gebruiken. Helemaal als u vanaf de onderkant tegen het riet aan kunt kijken. Rietmatten van gepeld riet zijn met de hand ontdaan van de buitenste schilferlaag. Hierdoor zijn de rietmatten erg schoon en zien ze er mooi bruin uit. Ook kunnen er geen stukjes riet omlaag vallen. Omdat de zichtdichtheid van gepelde rietmatten een stuk minder is dan die van ongepelde rietmatten, kunt u eventueel 2 lagen aanbrengen.

Houdt u van een rustieke look, zoekt u optimale schaduw en hebt u geen last van rietschilfers? Dan kunt u uiteraard de premium rietmatten gebruiken. Deze zijn ongepeld en daardoor een stuk dikker dan gepelde rietmatten.

Rietmat op maat maken

Als uw rietmat te hoog is voor uw afdakje, dan kunt u deze zonder speciaal gereedschap gemakkelijk zelf op de juiste hoogte maken. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar of een (elektrische) zaag. Met een lang zaagblad kunt u zelfs de rietmat op rol in 1 keer op maat maken! Als de rietmat te lang is, kunt u met een tang het binddraad doorknippen op minimaal 10 cm vanaf de gewenste lengte. Knip de draad door, verwijder het riet om de juiste lengte krijgen en knoop de draad weer vast. Zo hebt u in no-time uw rietmat op maat gemaakt!