Rietmatten bevestigen

Het mooie van rietmatten is dat ze eenvoudig te bevestigen zijn. Op schuttingplanken kunt u bijvoorbeeld schroeven met een ringetje gebruiken. Tegen een hekwerk kunt u de rietmat eenvoudig met gegalvaniseerde ijzerdraadjes vastmaken.

Als belangrijkste regel voor het correct monteren kunt u het volgende aanhouden:

Gebruik per m2 ongeveer 15 tot 20 binddraadjes of schroeven. Horizontaal om de 20 cm en verticaal om de 80 cm.

Als u rietmatten wilt gebruiken als plafondafwerking, dan zijn schroeven met een ring of een pneumatische nietmachine erg geschikt. Als u rietmatten als tuinafscheiding gebruikt, kunt u er heel goed planten tegenaan laten groeien. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar het verlengt ook nog eens de levensduur van de rietmat. Kortom: rietmatten bevestigen is een fluitje van een cent! Hoe je een rietmat bevestigt, hangt vooral af van de ondergrond. Eén ding is in elk geval zeker: het is voor iedereen die een klein beetje handig is geen moeilijke klus!

Rietmatten bevestigen

Rietmatten bevestigen tegen een hek

Het makkelijkst is misschien wel het bevestigen van een rietmat tegen een (heras) gaas hekwerk, gaaspaneel, betonmatten of balkonspijlen; oftwel alle opengewerkte ondergronden. Met een ijzerdraadje kunt u op elke gewenste plek door de rietmat heen prikken om de rietmat aan de ondergrond vast te binden.

Rietmatten bevestigen tegen een schutting

Ook tegen een bestaande schutting kunt u eenvoudig rietmatten vastmaken. Met een accuboormachine en voldoende schroeven (met ringetjes) schroeft u de rietmatten in een handomdraai aan de houten schutting vast. Begin met de hoeken, zodat de rietmat er mooi strak gespannen tegenaan komt.

Rietmatten bevestigen tegen muur

Ook tegen een muur kunt u gemakkelijk rietmatten bevestigen. U kunt bijvoorbeeld enkele horizontale houten latten tegen de muur schroeven (met plug en schroef) waar u de rietmatten vervolgens tegenaan schroeft. Tot een hoogte van 140 cm kunt u 2 horizontale latten gebruiken. Daarboven adviseren wij 3 tot 4 horizontale latten.

Rietmatten bevestigen tegen het plafond

Een rietmat tegen het plafond bevestigen is lastig. Omdat boven het hoofd werken in uw nadeel werkt, kunt u beter gebruik maken van een elektrische schroevendraaier of accuboormachine. Een pneumatische nietmachine is nog makkelijker werken; dan hoef je ook niet te goochelen met de schroeven en sluitringen.

Plaats de rietmat altijd boven de grond

Een rietmat als schutting moet altijd minimaal 10 cm boven de grond geplaatst worden. Dit voorkomt dat de rietmat door nattigheid of vuiligheid gaat rotten. Als u de rietmat correct plaatst, dus 10 tot 20 cm boven de grond, gaan onze rietmatten vele jaren mee!

Afwerken van de rietmat

Omdat een rietmat een natuurproduct is, bestaat er altijd de kans dat er (minieme) hoogteverschillen zijn tussen de rietstengels. Gelukkig kunt u een rietmat heel makkelijk zelf bijwerken met bijvoorbeeld een snoeischaar of zaag. Te lange rietmatten kunt u inkorten door de verbindingsdraadjes op de juiste plek door te knippen. Verder kunt u een rietmat als tuinafscheiding ook prima laten begroeien; het verlengt zelfs de levensduur van uw rietmat!