Rietmatten worden het meest gebruikt als rieten schutting. Dit is niet verwonderlijk als u bedenkt dat u met enkele rietmatten uw gehele tuin omheind. Rietmatten zijn goedkoop, duurzaam, gemakkelijk te bevestigen en geven een prachtig effect aan uw tuin, bedrijventerrein of balkon. op deze pagina laten wij u graag de verschillende mogelijkheden zien om een rietmatten schutting te plaatsen en welke rietmatten het meest geschikt zijn voor welke schutting.

Rietmatten schutting

Rietmatten tegen bestaande schutting

Het bevestigen van rietmatten tegen een bestaande houten schutting is een simpele klus welke uw bestaande schutting een behoorlijke upgrade zal geven.

De rietmatten worden op rol geleverd welke u kunt afrollen langs uw bestaande schutting. Aan het begin (links) schroeft u de rietmat vast met schroeven met een sluitring. Rol de rietmat vervolgens af en schroef de rietmat horizontaal om de 20 cm vast. Verticaal volstaat het om iedere 80 cm een schroef te gebruiken.

Inkorten
Als de rietmat te hoog is, kort u deze gemakkelijk in door het overtollige riet weg te knippen met een scherpe snoeischaar. Voor een mooie afwerking kunt u rondom nog een lijst maken van latten. Dit zorgt ook voor extra stevigheid.

Rietmat van de grond plaatsen
Plaats rietmatten altijd 10 cm van de grond. Rietmatten gaan snel kapot als ze continue met de voeten in de modder of het water staan. Leg bijvoorbeeld een balk op de grond of schroef een lat op uw schutting op cm hoogte. Op deze manier hoeft u de rietmat niet steeds op te tillen.

Rietmatten schutting maken

Nieuwe schutting plaatsen van rietmatten

Als u een nieuwe rietmatten schutting gaat plaatsen, zult u eerst moeten zorgen dat de palen de grond in gaan. Het beste is om een afstand te hanteren van ongeveer 1.5 meter. Vervolgens heeft u de keus om de rietmatten tussen de palen te bevestigen of om de rietmatten tegen een raamwerk te bevestigen.

Rietmatten tussen de schutting palen.
Als u de rietmatten tussen de schuttingpalen wilt bevestigen, zult u gebruik moeten maken van dikke palen. Tussen de palen schroeft u balkjes waar u tegenaan kunt werken. Maak de rietmat op maat zodat hij de juiste lengte heeft. Schroef de rietmat vast op de gemonteerde balkjes. Doe dit verticaal om de 70 tot 80 cm en horizontaal om de 20 tot 30 cm.

Rietmatten tegen een raamwerk
Wilt u de rietmatten in zijn geheel bevestigen tegen de nieuw geplaatste tuinpalen? Dan volstaat het om horizontaal latten te bevestigen langs de palen. Hier schroeft u vervolgens de rietmat tegenaan.

 

 

 

Rietmat tegen hekwerk van gaas

Rietmatten tegen hekwerk van gaas

Veel tuinen en bedrijventerreinen worden opgeleverd met de welbekende heras hekwerken. Mocht u een oplossing zoeken om dze hekwerken een meer natuurlijke uitstraling te geven, dan volstaan rietmatten ontzettend goed. Op de foto bij deze tekst zijn gepelde rietmatten gebruikt om tegen het gaas te bevestigen. Zoals u kunt zien laten gepelde rietmatten nog wel iets van zicht over, maar u zit privé en uw hekwerk heeft een mooie natuurlijke look.

Bevestigen.

Het bevestigen van een rietmat tegen een hekwerk van gaas is gemakkelijk. Met gegalvaniseerde draadjes knoopt u de rietmat op het gaas. Doe dit horizontaal om de 20 cm en verticaal om de 80 cm. Op deze manier blijft uw rietmat ook bij harde wind keurig op zijn plaats.

Op maat maken

Een rietmat maakt u gemakkelijk op maat. de hoogte kunt u het beste op maat maken met een scherpe snoeischaar. De lengte maakt u op maat, door op 10 cm van de gewenste lengte de binddraad door te knippen. Vervolgens verwijdert u het overtollige riet en knoopt het binddraad opnieuw vast.