Rietmatten zijn heel veelzijdig en eenvoudig te bevestigen. Hier leest u alles over de eigenschappen, het gebruiken en bestellen van onze rietmatten! Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via info@rietmattenvoordeel.nl of 0521-769017 (op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur).

Rietmatten eigenschappen

Een gepelde rietmat is van zijn buitenste laagje ontdaan. Daardoor heeft die geen rietpluimen en laat die vrijwel geen schilfers los. Dat maakt de gepelde rietmat schoner en geschikt voor binnenshuis gebruik. Ook de kleur van een gepelde rietmat is anders: veel bruiner dan die van ongepelde rietmatten (onze premium rietmatten). Ongepelde rietstengels zijn grijzer. Ook zijn ongepelde rietmatten dikker en bieden ze meer zichtdichtheid. Gepelde rietmatten zijn dunner, maar wel net zo sterk. De zichtdichtheid van gepelde rietmatten is ongeveer 50%. Ten slotte is ook het binddraad verschillend. Onze gepelde rietmatten zijn gebonden met groen perlondraad en onze ongepelde (premium) rietmatten zijn gebonden met gegalvaniseerd ijzerdraad. Beide soorten binddraad bieden dezelfde duurzaamheid.
Onze rietmatten zijn gemaakt van zoetwaterriet. Dit riet heeft een langere levensduur van die geteeld in zoutwatergebied. Daarnaast zijn de stengels met gegalvaniseerd staaldraad (premium rietmatten) of groene nylondraad (gepelde rietmatten) gebonden. De combinatie van duurzaam binddraad en kwalitatief riet zorgt voor een levensduur van 3 tot 5 jaar.
U kunt op verschillende manieren de levensduur van uw rietmat verlengen: 1. Zorg ervoor dat de rietmat geen direct contact maakt met de grond. Plaats ze altijd enkele centimeters boven de grond. Zo beschermt u de rietmat tegen vocht en rot. 2. Laat uw rietmat begroeien. Planten doen het erg goed op riet en ze helpen de levensduur van uw rietmat verlengen. 3. Er zijn speciale behandelolies in de handel om de levensduur van natuurlijke tuinafscheiding te verlengen, zoals bamboematten. Deze kunt u ook aanbrengen op uw rieten matten.
Dat ligt aan het soort rietmat. De meeste zichtdichtheid geeft de premium rietmat. De gepelde rietmatten geven een stuk minder privacy; deze zijn ongeveer 50% zichtdicht.
Een rietmat als natuurlijke tuinafscheiding of balkonscherm trekt niet meer insecten aan dan een schutting. Wel is een rietmat ideaal voor een eenvoudig bijenhotel. Een opgerolde rietmat in een bekisting biedt een prima plek voor bijen om zich te nestelen. Zorg ervoor dat de opening van de rietstengels op het zuiden is gericht en dat het bijenhotel in de buurt staat van bloemen.
De premium rietmatten met een lengte van 6 meter hebben een dikte van 6 tot 8 mm. De rietmatten met een lengte van 5 meter zijn gemaakt van gepeld riet. Deze hebben een dikte van 3 tot 5 mm.
Ja, een rietmat is een natuurproduct en zal in de loop der jaren vergrijzen. Wilt u dit proces vertragen of de oorspronkelijke kleur terughalen, dan kunt u een beschermende olielaag aanbrengen, bijvoorbeeld eentje voor bamboematten.
Ja. Een rietmat is een natuurproduct. Daardoor kunnen de afmetingen altijd iets afwijken. De rietmat is overigens heel eenvoudig zelf op maat te maken.

Rietmat gebruiken

De manier van bevestigen en met welk bevestigingsmateriaal hangt af van de ondergrond:
 1. Binddraad / tie wraps / ijzerdraad. Tegen een open ondergrond kunt u binddraad, trekbandjes (tie-wraps) of ijzerdraad gebruiken. Bijvoorbeeld een gaaspaneel, hekwerk, balkonreling of betongaas tuinafscheiding. Haal het draad tussen de stengels door en over het binddraad heen en trek de mat strak tegen de ondergrond. Draai of trek het bevestigingsdraad vast.
 2. Krammetjes. Gebruik 20 mm lange krammen om een rieten mat tegen schuttingplanken te bevestigen. Dit is wel hard werken.
 3. Schroeven. Een schroef met een wat groter, rond afsluitplaatje erachter drukt de rietmat tegen de ondergrond en houdt hem op zijn plaats. Schroef tussen de stengels door.
 4. Pneumatische nietmachine. Dat scheelt gegoochel met schroeven en sluitringen. Ideaal bij het bevestigen van rietmatten tegen een plafond!
Gebruik een scherpe snoeischaar of (elektrische) zaag en knip de bovenkant van de stengels bij. Hebt u een elektrische zaag met lang zaagblad, dan kunt de rietmat op rol in 1 keer op maat doorzagen.
Is je rietmat te lang, dan kun je hem zelf eenvoudig op maat maken. Het makkelijkst is om de binddraden door te knippen op de juiste plek en ze opnieuw vast te knopen, zodat het riet blijft zitten. Zorg er dus wel voor dat u op ruime afstand van de gewenste lengte het binddraad doorknipt, zodat u voldoende over hebt om de rietmat weer vast te knopen. Tip: bewaar het restje rietmat. Er zijn vele creatieve toepassingen voor mogelijk!
Nee. Een rietmat staat niet zelf. Als de rietmat niet tegen schutting of hek o.i.d. komt te staan, dan kunt u met een aantal palen een eenvoudig frame timmeren om de rietmat aan te bevestigen.

Rietmat toepassingen

Met rietmatten is veel mogelijk. Bovendien hoeft u geen superklusser te zijn, want ze zijn heel handig in gebruik een eenvoudig te bevestigen! Uiteraard is de meest bekende toepassing de rieten schutting en het natuurlijke balkonscherm van rietmatten. Laat u verder inspireren door deze rietmat toepassingen:
 • Bedek de buitenste rand van het opzetzwembad met rietmatten en tover een plastic bad om tot een sfeervol tropisch zwembad.
 • Bekleed een plastic krat met rietmatten en maak er een hip opbergmeubel van. Of leg er een zware plank op, met daarop mooie kussens, om een gezellig zitje te creëren.
 • Lelijke bloembakken en borders kleed je prachtig aan met rietmatten.
 • Ook wanden van een prieeltje, tuinhuisje of opbergruimte kun je decoratief bekleden met rietmatten.
 • Is je afvalcontainer een doorn in het oog? Met een aantal paaltjes en een rietmat onttrek je ze zo aan het zicht.
 • Een beursstand kleed je met een rietmat in een handomdraai aan tot uitnodigende en sfeervolle hoek
 • Dranghekken zijn noodzakelijk bij evenementen. Maak ze tot onderdeel van de aankleding door ze te bekleden met rietmatten
 • Maak je etalage summerproof met rietmatten.
 • Bevestig een rietmat op een frame en gebruik hem als wind- of privacyscherm op je balkon of terras. Bevestig het frame op een plantenbak met wieltjes, en je hebt een verrijdbaar scherm!
 • In de zomer zorgt een scherm van rietmatten voor schaduw op een terras of speelplek van de kinderen.
 • Van een rietmat maak je in een handomdraai een natuurlijk rolgordijn met prachtig schaduweffect!
 • Een speelhuisje geef je een sfeervol rieten dak met een rietmat.
 
Ja dat kan heel goed! Wij raden hiervoor het gebruik van gepelde rietmatten aan, omdat deze schoner zijn. Bevestig de rietmat tegen een frame bevestigen om zo een sfeervol kamerscherm maken. Maak hem eventueel extra zichtdicht door een dubbele laag van de gepelde rietmat aan te brengen.
Daar zijn ze heel geschikt voor. Bevestig ze boven de balken van de overkapping en schroef ze op zoveel mogelijk plaatsen vast. Rietmatten zijn niet geheel waterdicht. Is dat wel de bedoeling, dan kun je bijvoorbeeld bitumen platen er bovenop leggen en dan daar doorheen schroeven. U kunt ook binnen plafonds afwerken met een rietmat; een gepelde rietmat verliest vrijwel geen schilfers en is daardoor prima geschikt voor binnen.
Dat ligt er een beetje aan. In de tuin zou je mooie (decoratieve) wandelpaden kunnen maken. Maar rietmatten zijn minder geschikt voor intensief gebruik; bijvoorbeeld op een plek waar veel kinderen of honden spelen.
Ja dat kan. Wij adviseren een roller om de verf aan te brengen. Bij buitengebruik zullen weer en wind echter wel effect op de kleur hebben.
Ja. Rietmatten vormen een ideale ondergrond voor klimmers. Deze begroeiing zal de levensduur van de rietmat bovendien verlengen. Dit is ook een ideale manier om een groene tuinafscheiding te maken, zonder eerst op privacy te hoeven wachten tot de planten groot genoeg zijn.

Betaling en verzending

Bij ons is verzending in heel Nederland altijd gratis. De prijs bij elke rietmat is dus meteen de totaalprijs tijdens het afrekenen.
Vandaag besteld en betaald voor 13:00 uur is dezelfde dag verpakt en verzonden. In de regel ontvangt u de rietmatten de volgende werkdag in huis. Is uw bestelling voor transport ingeboekt, dan ontvangt van ons een e-mail met de verwachte aankomsttijd.
Afhankelijk van het gekozen land, kunt u via onze betaalprovider Mollie met deze betaalmethodes betalen:
 • iDeal: Veilig betalen met internetbankieren via je eigen Nederlandse bank.
 • Bankoverschrijving: Je ontvangt een extra email met aanwijzingen om de betaling via overschrijving te voldoen.
 • BanContact: Veilig betalen met internetbankieren via je eigen Belgische bank.
 • PayPal: Veilig betalen met je PayPal account.
 • Creditcards: Veilig betalen met je Mastercard, Visa of American Express creditcard.
U kiest in het bestelproces voor "bankoverschrijving". In het volgende scherm ziet u alle betaalspecificaties, deze ontvangt u na bevestigen ook in uw mail. U kunt nu in alle rust de betaling overboeken. Let er op dat u bij het overboeken gebruik maakt van deze gegevens, zodat wij deze kunnen koppelen aan uw bestelling! LET OP: Een betaling via bankoverschrijving is meestal 1-2 werkdagen onderweg. De verwerking van een eenmalige machtiging duurt 2 werkdagen. Kies voor één van de directe betaalmethodes wanneer u sneller uw bestelling wilt ontvangen.
Dat kan alleen op afspraak op het volgende adres: Binnenweg 20 / 8347 JM Eesveen. U dient eerst contact met ons op te nemen via info@rietmattenvoordeel.nl of 0521-769017 (op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur)

Retourneren of annuleren

U hebt het recht uw bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden te annuleren. Na annulering krijgt u nogmaals 14 dagen om het product retour te sturen. Het volledige orderbedrag wordt gecrediteerd. De kosten voor het retour sturen van uw huis naar ons adres zijn voor eigen rekening. Indien u gebruik maakt van uw herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan ons geretourneerd worden. Om gebruik te maken van dit recht neemt u eerst contact met ons op: info@rietmattenvoordeel.nl. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van uw retour terugstorten mits het product reeds in goede orde retour ontvangen is.
Mocht u uw bestelling willen annuleren dan is dat uiteraard geen probleem. Wij willen u dan wel vragen om z.s.m. contact met ons op te nemen, zodat wij uw bestelling niet verzenden. Via info@rietmattenvoordeel.nl of 0521 - 769017 (op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur) Mocht uw bestelling al verzonden zijn, dan kunt u deze weigeren zodra de bezorger bij u aan de deur komt. De rietmatten worden dan automatisch retour gestuurd richting ons.
Neem meteen na ontvangst van de onheuse / verkeerde bestelling contact met ons op voor een oplossing. Dat kan via info@rietmattenvoordeel.nl of 0521 - 769017 (op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur). Is uw bestelling beschadigd of niet naar wens, stuur dan duidelijke foto's mee van de rietmat.